alba ja hihat

Rippikoulu

Rippikoulussa voit pohtia yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita. Yleensä rippikoulu käydään sinä vuonna, kun täytetään 15 vuotta.

Rippikouluun ilmoittaudutaan syksyllä.  Rippikoulun aloituksesta tiedotetaan verkkosivulla, Rauhan Tervehdyksessä ja koulun aamunavauksissa.

Konfirmaatio on rippikoulun päätösjuhla. Konfirmaatiossa tunnustat itse kristillisen uskon, johon sinut on kastettu. Konfirmaatio antaa sinulle oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle ja asettua 18-vuotiaana ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa. Rippikoulu on kirkkohäiden edellytys.

Haluaisitko rippikouluun?

Rippikoulu alkaa kaikille yhteisellä tutustumisjaksolla syys-lokakuulla, jolloin kokoonnumme rippikouluun ilmoittautumisiltaan.

Tarkemmat ajankohdat kerromme tällä sivustolla ja kirkollisissa ilmoituksissamme.

Tutustumisjakson aikana osallistutaan pariin rippikouluiltaan ja kerätään tutustumisjakson edellyttämät kirkkomerkit. Tämän jälkeen Lumijoen seurakunnan oman rippikoulun ja muualla rippikoulunsa suorittavien tiet eroavat.

Lumijoen oma ryhmä kokoontuu kevätkaudella rippikouluiltoihin noin kerran kuukaudessa.  Leiri on kesällä, aika tarkentuu rippikouluvuoden aikana.  Konfirmaatiomessu on sunnuntaina viikko leirin päättymisen jälkeen.

Rippikoulun voi suorittaa myös yksityisesti.  Näin tekevät yleensä aikuiset, joilla on rippikoulu jäänyt nuoruudessaan suorittamatta. Yksityisrippikouluun pääsee  soittamalla tai sähköpostittamalla kirkkoherra Erja Oikariselle.

alba ja tennarit kuva Sanna Krook
Kuva: Sanna Krook

044 775 0600 virasto

Matongon orpolapset

Lumijoella on muodostunut perinteeksi, että Matongon orpokoti ja sen lapset tulevat tutuksi kaikille rippikoululaisillemme rippivuoden aikana. Orpokoti on seurakuntamme kansainvälinen ystävyyskohde. Tuemme orpolapsia mm. pullonpanttikolehdin myötä.

Matongo on pieni kylä länsi-Keniassa, noin 50 kilometriä Kisumusta etelään. Sinne lähetystyöntekijä Anja-Maija Vanhanen perusti yhteistyössä Kenian evankelis-luterilaisen kirkon kanssa Immanuel-kodin orpolapsille. Koti sai nimensä orpopojan mukaan, jonka Anja-Maija oli ottanut kotiinsa asumaan.

Nyt yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin kodissa on paikka 24 orpolapselle. Nuorimmat lapset ovat noin vuoden ikäisiä. Orpokodilla työskentelee viisi ”mamaa”=äitiä, kokki, puutarhuri, sosiaalityöntekijä, pihavahti ja kodin johtaja. Rahoitus Matongon orpokodille tulee Suomesta orpokodin ystäviltä.

Viikolla päivärytmin kodissa luo koulun lukujärjestys. Lapset käyvät esikoulua ja ala-astetta. Yhdessä lapset juoksevat koulupuvuissaan kouluun. Lounaan lapset syövät yhdessä orpokodilla. Illalla syödään ja sitten mennään nukkumaan. Vanhemmat lapset auttavat pienempiään arkirutiineissa.

Sunnuntaisin mennään yhdessä kirkkoon ja pyhäkouluun. Tarkoituksena on, että lapset eivät asuisi kovin kauaa orpokodissa. Heille yritetään löytää paikka sukulaisten luota. Joskus näin käy piankin, joskus lapset asuvat vuosia orpokodilla.

Orpolapsityön piirissä on myös noin 500 orpolasta, joilla on suomalainen kummi. Tarkoituksena on auttaa suoraan kaikkein köyhimpiä. Lapsia avustetaan omissa kodeissaan tai sijaisperheissä. Näin he pysyvät yhteisöjensä jäseninä, mikä on erittäin tärkeätä Kenialaisessa kulttuurissa. Avustus kattaa lapsen koulutuksen, ruuan ja terveydenhoidon.