Avioliittoon vihkiminen
Vihkitilaisuus voi olla pieni tai suuri tai siltä väliltä. Mukana voi olla vain kaksi todistajaa tai iso joukko sukulaisia ja ystäviä.
Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Kirkollisessa vihkimisessä pyydetään avioliitolle siunausta, ja vihkipari lupautuu rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkipaikka on yleensä kirkko, mutta vihkiminen voidaan toteuttaa muuallakin, vaikkapa luonnosa.
Vihkitoimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia, mikä tahansa musiikki ei vihkitilaisuuteen sovi. Vihkipari sopii kanttorin kanssa musiikista etukäteen. Kanttori esittelee musiikkivaihtoehtoja mielellään. Häämusiikkiin voi tutustua ennakkoon – esimerkiksi Oulun ev.lut. seurakuntien sivulta voi kuunnella häämusiikkinäytteitäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
Ennen vihkimistä vihkipari ja pappi sopivat vihkikeskustelun, jossa käydään läpi vihkimisen käytäntöjä sekä avioliiton merkitystä.
Vihkimisen voi varata kirkkoherranvirastosta.
Tiesitkö, että
- Varsinaista kihlausaikaa ei tarvita.
- Esteiden tutkinnassa varmistetaan, että parilla on oikeus mennä naimisiin.
- Esteettömyystodistusta anotaan jommankumman vihittävän kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta.
- Mahdollisia esteitä vihkimiselle ovat mm. voimassa oleva avioliitto tai lähisukulaisuus.
- Kirkollinen vihkiminen onnistuu, kun vähintään toinen vihittävistä on ev.-lut. kirkon jäsen. Myös toisen on oltava joko ev.lut. kirkon tai jonkin muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Mikäli kumpikin kuuluu kirkkoon, kummallakin on oltava rippikoulu käytynä.
- Mikäli esteitä vihkimiselle ei ole, esteettömyystodistus annetaan viikon kuluttua esteiden tutkinnan pyytämisestä.
- Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta.
- Vihkimistilaisuus voidaan pitää myös muualla kuin seurakunnan tiloissa. Paikasta sovitaan papin kanssa.
- Vihkimistä täytyy olla todistamassa vähintään kaksi henkilöä.
- Siviilivihkiminen voidaan siunata kirkollisesti.